Француски

Францускиот јазик заради својата мелодичност, елеганција и убавина , често се нарекува јазикот на љубовта.

Тој е романски јазик кој го користат 220 милиони луѓе ширум светот. Службен јазик е во Франција, Белгија, Швајцарија, Монако, канадската покраина Квебек и Луксембург.

Значајна е неговата улога во дипломатијата и меѓународните организации (UN, EU, UNESCO, Европскиот суд за човекови права итн.)

 

ЛингваФан